top of page
  • Foto van schrijvernikitahelena

9 tips voor meer rust in je hoofd


Altijd maar aan het rennen en in je hoofd alweer bezig zijn met wat je straks allemaal nog moet doen.

Onderstaande 9 tips kunnen je helpen meer rust in je hoofd te creëren:

  1. Ga bewegen, ga de natuur in Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Plan pauzes in en ga even lekker naar buiten. Laat al die gedachten even lekker uitwaaien. Je zult zien dat je hoofd daarna weer lekker opgefrist is.

  2. Start met mediteren En dat hoeft écht niet gelijk een half uur. Start eerst eens met een geleide meditatie van 5 minuten. Gedachten zijn er nou eenmaal. Door meditatie leer je ze te observeren als wolkjes die ook weer voorbij drijven.

  3. Doe ademhalingsoefeningen Het kan je helpen meer uit je hoofd te komen door heel bewust op je ademhaling te letten. Je hartslag gaat omlaag en je gaat je meer ontspannen voelen door de 4 – 7 – 8 ademhaling toe te passen: adem 4 seconden rustig en diep via je neus in, hou je adem 7 seconden lang vast en adem vervolgens 8 seconden lang via je mond weer uit.

  4. Plan me time in Om rust in je hoofd en je leven te creëren is het handig om te plannen. Koop daarvoor een leuke weekplanner (Action heeft hele leuke) en plan daarin eerst de tijd voor jezelf. Daaromheen plan je de rest. Met een weekplanner maak je inzichtelijk wat je allemaal wilt doen. En op de momenten dat je iets gedaan hebt kun je het ook weer afstrepen. Uit je hoofd op papier geeft ruimte in je hoofd. Daardoor zie je weer nieuwe mogelijkheden die je anders niet gezien zou hebben.

  5. Focus op één ding tegelijk Nog even snel een mail versturen terwijl je de boterhammen staat te smeren of een appje versturen terwijl je de hond uitlaat. En hé….is die stoel al verkocht die je op marktplaats had gezet? Het kost vaak veel moeite om je geest tot bedaren te brengen wanneer je steeds van de hak op de tak springt. Gebrek aan focus is echter een neerwaartse spiraal die je afleidende gedachten en acties verergert. Doe de dingen die je doet met aandacht, plan je taken en bundel ze. Plan in je agenda drie email blokken van een half uur, één in de ochtend, één rond lunchtijd en één aan het einde van je werkdag. Doe dit ook met overige taken.

  6. Zorg voor voldoende ontspanning Dat kan door goed uit te rusten, maar juist ook door actieve bezigheden zoals sporten. Als het maar goed voelt voor jou. Ga lekker naar het strand of naar de sauna, ook sporten en dansen zorgt ervoor dat je weer in je lijf komt.

  7. Schrijf het van je af Door je gedachten op te schrijven krijg je weer meer helderheid in je hoofd waardoor je makkelijker tot nieuwe inzichten komt. Schrijven lucht ook op, je schrijft het letterlijk van je af!

  8. Her programmeer je brein Je gedachten hebben grote invloed op hoe jij je voelt. In positieve én negatieve zin. Je kunt je brein ook her programmeren met positieve overtuigingen. Dit doe je door het herhalen van positieve affirmaties. Luister hiervoor naar de positieve affirmatie podcast van Detangle aflevering: “uit je hoofd naar je hart”. Welke hier te luisteren is op Spotify.

  9. Kom tot rust voor bedtijd Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen je mobiel, televisie en je computer uit zet. Kies een nadere activiteit die je helpt te ontspannen. Luister muziek, ga in een lekker warm bad met lavendelolie of lees een boek. Ook kan je ontspanningsoefeningen doen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page